Učitavam

O knjizi

moja priča

Grupna fotografija

He's five-foot-two and he's six-feet-four. He fights with missiles and with spears. He's all of thirty-one and he's only seventeen. He's been a soldier for a thousand years...

- Buffy Sainte-Marie, Universal Soldier

Ratni stroj iz Balkanskog rata i u isto vrijeme osoba koja želi natrag u civilni život u Švedsku. U jednom tijelu sukob dvaju identiteta. U jednom životu dvije različite sudbine. Zašto? Kako preživjeti u situaciji kada ti nitko ne vjeruje ili te ne čuje? A pogotovo kada ti psiholog kaže: Ma daj, Mate, ispričaj mi bajku o vuku i Crvenkapici. Psihološko stanje izjeda Matu iznutra prema van i nigdje ne nalazi rješenje za njegovo sve lošije stanje. Nije mu pružena pomoć od državnih i zdravstvenih institucija koje su mu trebale pomoći. Bunker Ćapin pripadnik je zelenih beretki koji je stvoren za rat: čovjek vrhunski osposobljen i spreman za bilo koji zadatak i u iščekivanju sljedećega. Vratio se natrag u civilni život u drugoj zemlji s ogromnim znanjem o strategiji, taktici, rukovanju raznim oružjem i eksplozivom i ostalim znanjima koja svaki pripadnik zelenih beretki mora znati. Sada je sve to nepotrebno za jedan normalni civilni posao u Švedskoj.

Ovoj knjizi nikako nije cilj uveličati nasilje ili kriminal. Ona pokazuje kako psihološko stanje jedne osobe preuzme instinkt i borba da preživi kao posljedica sudjelovanja u ratu.

Mate Bunker Ćapin

Danas, nakon mnogo godina otkad sam bio vojno lice, želim s vama podijeliti svoje iskustvo i pomoći. Nakon što sam se udaljio od ratnih zbivanja, prvenstveno želim pomoći onima koji pate od traumatičnih iskustava u bilo kojoj službi i boluju od raznih psiholoških poremećaja i bolesti. Vjerujem da ću to postići kada podijelim svoje osobno ratno iskustvo kroz ovu knjigu.

Zovem se Mate Ćapin i nosim nadimak Bunker koji sam dobio nakon jednog incidenta na ratnom zadatku kao pripadnik zelenih beretki. Prošao sam oko 950 dana u ratu kao pripadnik ratnih jedinica. Ranjen sam nekoliko puta. Danas živim sa svojom djecom i radim kao nastavnik. Uz to, predajem švedskim institucijama o ovoj temi. Hvala vam što ste sa mnom!

Autogram
Slika autora

Mišljenja

što drugi kažu

Autor knjige je moj rođak Mate s kojim sam se svako ljeto družila kada je dolazio u Hrvatsku. Bila sam iznenađena kada sam vidjela da je Mate došao u svoju drugu domovinu Hrvatsku boriti se u ratu iako je rođen i odrastao u Švedskoj. Istovremeno, bila sam ponosna na njega koji je puno toga stavio na kocku i došao se boriti za istinu, slobodu i demokraciju. Danas tu istinu, slobodu i demokraciju imamo, a Mate je jedan od hrabrih ljudi iz prvih redova koji nam je to omogućio. Dragi Mate, radujem se ovoj tvojoj knjizi koju ćeš podijeliti s nama i zahvaljujem ti na tvojoj odvažnosti, dobroti i stavljanju općeg interesa ispred vlastitoga. Neka Mate Bunker bude primjer svima nama kako se nesebično ponašati prema drugima.

Marija Runac (učiteljica)

Razlika između dva svijeta je ogromna. Čitanje Matine knjige trebalo bi biti obvezno za sva vojna lica kako brzo ide s jednoga pakla udrugi, i još zavšiti u treći pakao. Shvatit ćete što mislim kad pročitate knjigu.

J. Engback (bivši časnik švedske vojske)

Ne mogu govoriti u ime svojih kolega, ali dopusti mi da kažem ovo; Da smo mi u policiji znali za ono što piše u knjizi o Mati tih dana, tada bismo imali drugačiji pristup prema njemu. Tijekom godina kada su nam prelazili ceste, nekoliko nas policajaca shvatilo je da on nije poput ostalih. Danas se nadam da će naše vlasti prihvatiti njegovu povijest i iskoristiti njegovo iskustvo kako bi pomogao drugima.

Per S. (bivši policijski službenik)

Kontaktirajte nas

[email protected]

+46 76 08 68 643